Kövess minket
https://hu.impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

RO+ Hírek

Dacian Cioloș Sepsiszentgyörgyön aláírásokat gyűjtött az „Új emberek a politikában” kampányhoz: Új emberekre van szükségünk, különösen helyi szinten

FOTO Steluța Popescu

Dacian Cioloș, a Románia Együtt Mozgalom (RO+) alapítója szerdán a RO+ társalapítójával, Oana Bogdannal és George Cățeannal, a RO100 Platform tagjával és a RO+ Központi Régiója szervezetét előkészítő koordinátorral Sepsiszentgyörgyön aláírásokat gyűjtött az „Új emberek a politikában” kezdeményezéshez.

A volt miniszterelnök szerint szükség van arra, hogy új emberek is belépjenek a politikához, különös helyi szinten, hiszen „itt nőnek ki a politikusok”. A sepsiszentgyörgyi RO100 közösség tagjai mellett az aláírásgyűjtésben részt vett Luiza Zan művésznő is, aki szerint a változáshoz szükség van mindannyiunk személyes részvételre, és a kezdeményezést támogató aláírás már közvetlen bekapcsolódást jelent.

Dacian Cioloș kijelentette, hogy az „Új emberek a politikában” kezdeményezés természetes folytatása a „Bűnözők nélkül a közhivatalokban” kezdeményezésnek. “Tovább kell lépnünk és meg kell teremtenünk a politikai osztály megújításához szükséges körülményeket. A jók maradjanak, viszont szükségünk van új politikusokra, akik olyan emberek soraiból kerülnek ki, akik már letettek valamit az asztalra, sikert értek el különböző területeken, és akik beszállhatnak a politikába is, azért, hogy a román állampolgárokért tevékenykedjenek”, mondta a volt technokrata miniszterelnök.

Dacian Cioloș kiemelte, hogy a választási törvények kívánt módosításai lehetővé fogják tenni „az ilyen emberek részvételét a politikában, különösen helyi szinten, hiszen itt nőnek fel a politikusok. Indítványozzuk a kétfordulós polgármester-választást, hogy a megválasztott polgármesternek nagyobb legitimitása legyen, mint most, amikor valaki polgármester lehet a résztvevők szavazatának 20-25%-ával, vagyis gyakran egy adott város lakosságának akár kevesebb mint 10%-ával. Kétfordulós választások esetén a jelöltek reprezentativitása jóval nagyobb. Szeretnénk eltörölni a választási küszöböt a helyhatósági választásokon, hogy minél több párt jelen lehessen, és képviselhesse a lakosságot a helyi tanácsban.”

A RO+ vezetője továbbá elmagyarázta, hogy a választásokkal kapcsolatos másik fontos változtatás az lenne, hogy a független jelöltek esetében csökkentsék az induláshoz szükséges aláírások számát. „Vannak olyan aberráns helyzetek, amikor a jelenlegi törvény értelmében egy független jelöltnek több aláírást kell összegyűjtenie a jelöltség leadásához, mint ahány szavazatra szüksége lenne ahhoz, hogy megválasszák.”

Dacian Cioloș elképzelése szerint egy polgármesternek nagyobb reprezentatívitásra van szüksége, és gondja kell legyen valamennyi lakos életére: „Mi nem annyira az etnikai alapú szavazás problémáját vettük figyelembe, hanem a reprezentativitás kérdésére összpontosítottunk. Egy polgármesternek annál több legitimitása van bizonyos dolgok elvégzésére, minél több szavazatot szerzett. Szerintem főleg helyi szinten egy polgármesternek gondja kell legyen arra, hogyan él az összes polgár. Nem látom, hogyan intézkedhetne csak egyes lakosok javára, míg mások javára nem. Szerintem az a fontos, hogy a polgármester jó gazda, becsületes ember legyen.”

Sepsiszentgyörgy főterén a RO100 közösség tagjain kívül Luiza Zan művésznő is jelen volt, aki támogatja az „Új emberek a politikában” kampányt, és aki szerint szükség van mindazok közvetlen részvételére, akik változást szeretnének a politikában.

„Szeretnénk új irányt adni a romániai politikának. Nyilvánvaló, hogy szükség van a változásra, egy új politikai osztályra. A közvetlen részvétel ott kezdődik, amikor elbeszélgetsz valakivel egy téged aggasztó témáról. A közvetlen részvétel elsősorban ott kezdődik, amikor kinyitod a szád, megteszel egy lépést, kinyújtod a kezed, aláírsz egy kezdeményezést, amely valamit jó irányba mozdíthat”, mondta Luiza Zan.

Az „Új emberek a politikában” projektet 26 civilszervezet és négy politikai párt kezdeményezte, és 100.000 aláírást szeretne gyűjteni, hogy indítványozhassa a választási törvény megváltoztatását.

(ford. Kovács Arnold)

Adjon hozzá egy megjegyzést