Kövess minket
https://hu.impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

RO+ Hírek

Dacian Cioloș: Javasolni fogjuk az Alkotmány módosítását, hogy amennyiben az elnök felfüggesztésére irányuló népszavazás érvénytelen, sor kerüljön a parlament feloszlatására

Dacian Cioloș, a Románia Együtt Mozgalom (RO+) alapítója, csütörtökön bejelentette, hogy új politikai alakulata szorgalmazni fogja az Alkotmány módosítását, egyértelművé téve, hogy amennyiben az elnök felfüggesztésére irányuló népszavazás érvénytelen, sor kell kerüljön a parlament feloszlatására. A RO+ nyílt vitát fog kezdeményezni, hogy érvényt lehessen szerezni annak a népszavazásnak, amely 300-ra csökkentené a parlamenti képviselők számát.

„Javasoljuk, hogy amint a parlamentnek joga és lehetősége az államelnök lemondatására irányuló népszavazást kezdeményezni, és ha a román állampolgárok támogatják az őket képviselő parlament kezdeményezését, az elnöknek távoznia kell, majd új elnökválasztást kell szervezni, ugyanúgy, amennyiben a népszavazáson az állampolgárok, akik a parlamentet megszavazták, elvetik a kezdeményezést, a parlament vállalja fel a politikai felelősséget, ez pedig a parlament feloszlatásához vezessen”, nyilatkozta a volt technokrata miniszterelnök.

Dacian Cioloș úgy értékelte, hogy e rendelkezés bevezetése az Alkotmányba hozzájárulhat az állam hatalmi ágainak igazi egyensúlyához, és e döntő eszköz felelősségteljes használatát mozdítja elő, úgy, hogy az ne váljon a politikai zsarolás eszközévé.

Dacian Cioloș egyúttal bejelentette, hogy amennyiben világos parlamenti többségük lesz, a RO+ kezdeményezni fogja a nyílt vitát, hogy érvényt lehessen szerezni annak az Alkotmánybíróság által jóváhagyott népszavazásnak, amely szorgalmazta a parlamenti képviselők számának csökkentését. Az Alkotmánybíróság arra is utalt, hogy a 300 fős parlamentnek meg kellene maradnia kétkamarásnak. Ezt a politikai kezdeményezést egyértelműen támogatni szeretnék. Látni kellene, miként működhetne a leghatékonyabban a 300 tagú parlament, magyarázta Dacian Cioloș.

A RO+ alapítója jelezte, hogy mindkét kezdeményezés megtalálható a Románia Együtt Mozgalom (RO+) programjában, amely hamarosan végleges formát ölt. E kezdeményezések célja a parlament hatékonyságának javítása, ez az intézmény ugyanis döntő módon hozzájárult az igazságszolgáltatást érintő felforduláshoz.

(ford. Zamfir Korinna)