Kövess minket
https://hu.impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

RO+ Hírek

Dacian Cioloș: Gratulálok a RISE Projectnek az eltökéltségért, hogy a nyomás ellenére sem adják fel

„A politikai arcátlanság újabb csúcsra ért. Egy párt, amely állásfoglalásaiban Európa-ellenes, európai uniós rendeleteket használ fel arra, hogy megfélemlítse az oknyomozó újságírókat, akik a pártvezér bőröndbe rejtett üzleti ügyeit kutatják. “- kommentálja Dacian Cioloș, a Románia Együtt (RO+) alapítója az ANSPCP (a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Nemzeti Hatóság) felszólítását a Rise Project újságírói felé, miszerint kötelesek felfedni a forrásaikat a #Teleormanleaks üggyel kapcsolatban.

Facebook posztjában Dacian Cioloș kiemeli a helyzet súlyosságát, tekintve, hogy a felszólítás egy állami hivataltól származik: „Ha a fenyegetések Liviu Dragnea néhány esztelen csatlósától érkeztek volna, talán szórakoztató is lehetne. De a Rise Project újságíróihoz intézett felszólítás egy állami hatóságtól származik, és ez súlyos dolog. Ez minden kétséget kizáróan egy megfélemlítési kísérlet, amely által az ANSPDCP visszaél a hatalmával és jelzi, hogy a hivatal a politikusok furkósbotjává változott.

„Romániában nem lehet elnyomni a szólásszabadságot és a közérdekű ügyek kivizsgálását, akkor sem, ha a Szociáldemokrata párt elnöke úgy érzi ma, hogy hatalma korlátlan. Lehet, hogy a fenyegetőzések működnek a saját pártján belül, de Romániában nincs hiány egyenes, becsületes emberekből, akik nem ijednek meg egy futólag felkapaszkodott politikustól. Gratulálok a Rise Projectnek elhatározásukért, hogy nem engednek az összehangolt nyomásnak”, – tette hozzá a volt miniszterelnök.

„A Dragnea-csoportosulás megpróbálja megfélemlíteni a Rise Projectet, európai törvénykezésre hivatkozva, miután őket magukat európai pénzek sikkasztásával vádolnak. Ma, a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Nemzeti Hatóság (ANSPCP) felszólított minket, hogy fedjük fel forrásainkat a #Teleormanleaks ügyben, és adjuk át az összes birtokunkban levő adatot. Azzal fenyeget, hogy 20 millió euró büntetést kell fizetnünk, ha nem engedjük meg, hogy hozzáférjenek az informatikai rendszerünkhöz.

A hatóságot a szenátus által kinevezett Ancuţa Opre vezeti, aki ellen a DNA [Országos Korrupcióellenes Ügyészség] egy korábbi beosztásban elkövetett hivatali visszaélés miatt emelt vádat. Egész pontosan Opret azzal vádolják egy hírhedt dossziéban, hogy túlbecsült ingatlanokat, amikor még az Országos Tulajdonvisszajuttató Hatóság (ANRP) központi bizottságának elnöke volt. – https://bit.ly/2DuyB5k

Ancuta Opre elnök, régi szociáldemokrata párttag, az ANRP-nél kollégája volt George Bălăiţi-nek, aki a Rise-nak címzett felszólítást aláírta. Bălăiţi azelőtt a Szociáldemokrata párt kommunikációs irodájában dolgozott, most pedig az ANSPCP-nél az adatkezelőket ellenőrző osztály vezetője.

A Rise egy független oknyomozó sajtóközpont, amely hasonló profilú nemzetközi sajtószervezetekhez tartozik, vizsgálataink pedig kizárólag a közérdeket szolgálják.

Folytatjuk.”- írták a Rise Projekt újságírói Facebook oldalukon.

(ford. Váli Erika)