Kövess minket
https://hu.impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

RO+ Hírek

Dacian Cioloș a szászfehéregyházi (Viscri) gazdákhoz: „Gyertek, vállaljunk fel és vigyünk véghez egy projektet, mert másképpen nem tudjuk megváltoztatni ezt az országot”

FOTO Steluța Popescu

A Románia Együtt Mozgalom (RO+) alapítója, Dacian Cioloș, kedden Szászfehéregyházán (Viscri), több mint 50 lakossal, gazdával, helyi vállalkozókkal, valamint a kőhalmi (Rupea) és szomszédos községekben működő Helyi Fejlesztési Akciócsoportok (HFA, románul GAL) képviselőivel tárgyalt a mezőgazdaság problémáiról, a szükséges változásokról.

A vitán résztvevők szóvá tették a közintézményekben tapasztalt bürokráciát, a számtalan igazolást, amit fel kell mutatni, amikor az államtól támogatást kérnek. Mások jelezték, hogy nem értik az európai pénzalapokhoz való hozzáférést szabályozó törvények bikkfanyelvét. Megemlítették, hogy a mezőgazdaságból származó jövedelem főként a támogatásokból származik: Szászfehéregyházán a pénz nem a termékek eladásából folyik be. További nehézség, hogy nem találnak embereket, akiket alkalmazhatnának, vagy akik hajlanának, arra, hogy munkát vállaljanak, azok nagyon magas elvárásokkal lépnek fel.

Dacian Cioloș szerint a gazdáknak elsősorban arra kell törekedniük, hogy jobban el tudják adni a termékeiket, és ezt csak társulás útján tudják elérni: „Mi sok szektorban többet importálunk, mint külföldre viszünk. Nem használjuk ki megfelelően a helyi piacot. Én egyet mondok: láttam az Európai Unió összes országát. Van néhány, ahol a mezőgazdaság nagyon erős  – Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, sőt Lengyelország is. Nézzék meg, mekkora a társulás aránya ezen országok mindegyikében. Az emberek megértették, hogy nincs más mód arra, hogy megerősítsd a tárgyalási pozíciódat, csak a társulás”.

Dacian Cioloș úgy értékelte, hogy a gazdák csak két úton könyvelhetnek el nyereséget, de egyik megoldás sincs eléggé kihasználva Romániában: „Vagy tárgyalások útján elérsz egy jó árat, egy standard árat, amikor betársulsz, vagy te magad dolgozod fel a tejet, te termeled az értéktöbbletet (…) Én két dolgot tennék: néhány évre adómentességet adnék mindazoknak, akik hivatalosan regisztrálják mezőgazdasági termelésüket, illetve az állami fizetésalapból támogatnám, ha szükséges, akár 100%-ban is,  a feldolgozás- és marketing szakemberek fizetését. A szervezést senki nem fogja önök helyett elvégezni. Ha valaki elfogadja, hogy önök betársuljanak, az fogja a profitot is elvinni. Ha önök a tejfeldolgozó vállalathoz társulnak, oda megy a nyereség is. Piac van, csak meg kell keresnünk”.

A volt miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy a következő három-öt évben az Európai Unió mezőgazdasági támogatásrendszere megszűnhet. „Egyetértek azzal, hogy csökkenteni kell a bürokráciát, és újra kell gondolni a támogatások odaítélésének módozatát; ez az Európai Unióban is be fog következni. Ha nem készülünk fel, három, öt, hét év múlva felébredünk, hogy már nem létezik ez az európai támogatásrendszer, és mi nem voltunk képesek kihasználni a mezőgazdaság fejlesztésére.  A lengyelek például ezt az EU-tól kapott pénzt felhasználták, és kidolgozták országuk termék márkáját, megszervezték a termelőiket. Nagyon sok minden van, amit helyettünk más nem tud elvégezni; én azt mondom, hogy miként kellene átgondolni a dolgokat a következő években, – az államnak is meg kell tennie a maga részét, de a mi hozzáállásunkon is változtatni kell”, magyarázta Dacian Cioloș.

A Románia Együtt Mozgalom (RO+) alapítója elmagyarázta, hogy a megmentés nem várható kizárólag a román államtól, és a gazdáknak is meg kell tanulniuk értékesíteni munkájuk eredményét: „Amikor az állam valamibe beszáll, az a vállalkozás biztosan csődre van ítélve, mert az állam nem arra van, hogy gazdasági projekteket dolgozzon ki. Mi végrehajthatjuk az összes állami reformot, de fennáll a kockázat, hogy továbbra is szegények maradunk, ha nincs meg ez a helyi szintű szerveződés, és az emberek részéről a bevállalás. Ott, ahol az emberek felvállalnak bizonyos dolgokat, láthatóvá válik a megreformált állam hatékonysága”.

Dacian Cioloș megemlített néhány gyakorlati megoldást az emberek problémáira, saját meglátása alapján: „A HFA-kat átalakítanám helyi szinten szerveződő, nem központilag irányított struktúrákká. (…) A felelősséget átadnám a helyi közösség kezébe. (…) Nem tennék különbséget nemzeti költségvetés és európai támogatás között, hanem egyszerű, világos, transzparens elvek alapján tudhatnánk, mire megy a pénz”.

A volt miniszterelnök szerint nem csak a politikusok felelősek a jelenlegi helyzetért; példaként felhozta Franciaország és Spanyolország helyzetét: „Ott a mezőgazdasági politikát nem a kormánypárt dönti el, hanem a mezőgazdasági szakszervezetek. Gyertek, vállaljunk fel és vigyünk véghez egy projektet, mert másképpen nem tudjuk megváltoztatni ezt az országot, és ha aztán majd jönnek mások, hogy megváltoztassák, megharagszunk. Önök «nem politizálnak», de legalább vegyék kézbe saját sorsukat. Engem se érdekel a politika a funkciók kedvéért. De elegem van már egyfolytában azt hallani, hogy mi, románok, nem vagyunk képesek. Hallom, hogy állítólag Bruxelles akadályozza meg Romániát, hogy bizonyos dolgokat megtegyen. Én magam eldöntöttem, hogy végig megyek, és románként megteszem a magam részét, hogy ne halljam többé azt, hogy «hát akartam valamit tenni, de nem volt kivel»”.

A volt miniszterelnök azzal zárta, hogy „a probléma nem másoknál van, hanem nálunk”. „Úgy gondolom, hogy Szászfehéregyháza jól ki tudja használni a turisztikai potenciálját, de biztosan a lehetőségek alatt használja ki a mezőgazdasági potenciált, és nem tudnak a helyi fogyasztókra építeni. Nagyon jó a brand-jük, de nem használják fel maximálisan a mezőgazdasági termékek esetében”, emelte ki Dacian Cioloș.

(ford. Zamfir Korinna)