Kövess minket
https://hu.impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

Cikkek

Anca Dragu: A miniszter tollvonásával előirányozott jólét nagyon keveset tart. A román állampolgárokat 2019-ben súlyosan fogja érinteni az infláció

FOTO Steluța Popescu

A Cioloș-kormány volt pénzügyminisztere, Anca Dragu, bírálja a PSD-ALDE koalíció gazdaságpolitikáját és arra hívja fel a figyelmet, hogy a román állampolgárok vásárló ereje csökkenni fog az infláció miatt, mert az elmúlt két évben a kormány megszegte a gazdasági kormányzás szabályait. A PSNews.ro portálnak adott rövid interjúban a Románia Együtt Mozgalom (RO+) társalapítója arra mutat rá, hogy helyes volt lemondani a 15 éves régiséggel rendelkező személyek 2350 lejes minimálbéréről, mert az hátrányosan érintette volna a 35 évnél idősebb munkanélkülieket.

„Újra gondolták és kiiktatták ezt az intézkedést, mert az pontosan az idősebb munkanélkülieket érintette volna hátrányosan, akiket így kizártak volna a munkapiacról. A minimálbért szakképzetlen munkaerőnek kell adni. Ez a minimálbér logikája. Nem normális, hogy a privát rendszerben asszisztensnőket vagy bármely képzett munkaerőt minimálbérben részesítsenek. Vegyünk egy korrektül dolgozó céget. Amennyiben szakképzetlen munkaerőre van szüksége, akinek minimálbér fizet, és választhat egy 30 és egy 40 éves között, az idősebb automatikusan többbe kerül, ha a minimálbér értéke korfüggő. Ez kizárja a 40 éves személyt a munkaerő piacról, a fiatalabb javára. Az intézkedés tehát károsan érintette volna a 35 évnél idősebb személyeket”, nyilatkozta Anca Dragu.

A technokrata kormány volt pénzügyminisztere jelezte, hogy 2019 nagyon nehéz év lesz a romániai gazdaság számára, és a lakosság szenvedni fog az inflációtól, mivel a PSD-ALDE kormányok megszegték a gazdasági kormányzás szabályait.

„Az utóbbi két évben Románia nem tartotta tiszteletben a gazdasági kormányzás szabályait, és eltért a középtávú pénzügyi-költségvetési célkitűzéseitől. Láttunk, hogy a pénzügyminiszter kötelezettséget vállalt az EU előtt, hogy 2019-ben a közszférában befagyasztják a fizetéseket, az állásokat és az alkalmazottak számát. A költségvetés sokkal szűkösebb lesz, mert az elmúlt két évben mindenfelé szórták a pénzt, illetve elvették a cégek pénzét, így azok nem tudtak befektetni. Láthatjuk a beruházások csökkenését úgy a magán-, mind a közszférában. A közvetlen külföldi befektetések helyzete sem túlságosan jó.

Ezektől a tényezőktől függ a romániai gazdaság ereje, a nagyobb fizetés lehetősége és a jólét. Egy miniszter tollvonásával meghozott jólét nagyon keveset tart, mert követi az infláció, a pénz elértéktelenedése. Az emberek örülnek rövid ideig, de hamarosan rosszra fordulnak a dolgok, és nem értik, mi ennek az oka. A válság a tollvonással irányított gazdaságból származik. Ilyen alapon kérdezhetjük akár azt is, hogy miért nem bocsáthatunk ki egy tollvonással egy sürgősségi kormányrendeletet, hogy állapítsunk meg 10%-os gazdasági növekedést?! Az emberek összetévesztik a gazdasági törvényeket a hatóságok által kiadott törvényekkel”, a magyarázta a RO+ társalapítója.

Anca Dragu megjegyezte, hogy a minimálbér valóban alacsony Romániában, de egészséges növekedése a kormány nagyfokú felelősségét követeli meg; a kormánynak segítenie kellene a privát szférát, és közvetítenie kellene a szakszervezetek és a munkáltatók között, hogy a minimálbér összhangban álljon a cég lehetőségeivel és a munkások szükségleteivel.

„Romániában alacsony a minimálbér. Mi mást kívánhatnánk, mint magas fizetéseket, amelyek első szakaszban a közép-európaiakat megközelíthetik, majd a nyugat-európaiakat. De mindenekelőtt be kell látnunk, hogy a kormányok felelősek a fizetések természetes növekedéséért. Mi a kormányok teendője? Reálisan támogatniuk kell a privát szférát, a munkavállalót és a munkaadót. Ez az iskola, az oktatás folyománya is. Ezek révén érhető el a nagyobb fizetés. A fizetést tollvonással emelni értelmetlen, – miért is ne szavazhatna meg holnap a kormány egy 4000 lejes minimálbért?! Miért is ne emelnék 15000 lejre a nyugdíjakat 45 éves kortól?! Kissé sarkított példák, de amikor a gazdaságot tollvonással akarod irányítani, egyszerűen nem működik, és előbb-utóbb falba ütközöl. A minimálbér továbbá a munkáltatók és a szakszervezetek közötti komoly tárgyalások eredménye. A tárgyalások során a kormány a moderátor szerepét kellene betöltse. A kormánynak részt kellene vennie az egyeztetéseken, és azt kellene kérdeznie: «Rendben, mire van szükségetek a fizetésemeléshez? Hogyan látjátok, megengedhet magának a cég magasabb fizetéseket?». A kormánynak tehát a moderátor szerepét kell betöltenie, a privát szférának és a szakszervezeteknek pedig őszintén megoldást kell keresniük. Abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy az alkalmazók a munkaerőhiány miatt panaszkodnak, az alkalmazottak pedig a nagyon alacsony fizetések miatt. Valahol ellentmondásosak ezek a megnyilatkozások.

Mit tehetnek az alkalmazottak, hogy meggyőzzék az alkalmazókat, hogy magasabb fizetést adjanak? Hát itt jön be a kormány szerepe, hogy olyan megoldást javasoljon, ahol az alkalmazottak felkészültebbek legyenek, a cégek pedig többet fektessenek be”, jegyezte meg Anca Dragu.

(ford. Zamfir Korinna)