Kövess minket
https://hu.impreunapentruromania.ro/wp-content/uploads/2018/07/Întrebăm-România-Împreună.jpg

RO100 Helyi közösségek

A kolozsvári RO100 Bună Ziua helyi közösség véradási kampányt rendez az IT cégek székhelyén

A kolozsvári RO100 Bună Ziua helyi közösség a Kolozs megyei Regionális Véradóközponttal karöltve véradási kampányt rendez a kolozsvári IT cégek székhelyén, a „404 Blood Not Found” jelszó alatt.

A helyi közösség tagjai immár harmadszor rendezik meg a véradási akciót, és Kolozsváron ebből trendet szeretnének formálni: „Időszakos véradási eseményeket szeretnénk szervezni, Felkeresünk az irodádban címmel; ezzel tanúsítjuk, hogy törődünk az üggyel, és szeretnénk megváltoztatni a mentalitást. Nem akárhogyan, hanem hősies tettekkel”.

A véradóközpontok mellett egyre több civilszervezet, oktatási intézmény és más szervezet vesz részt a népszerűsítő és véradási kampányokban, de továbbra is szükség van egy a véradás fontosságát tudatosító országos programra. Noha az utóbbi években nőtt a véradási kedv, a vérszükséglet nincs teljesen lefedve.

Romániában a lakosság kevesebb mint 2%-a ad vért, jóval az európai 6%-os átlag alatt. A helyi közösség tagjai több véradással kapcsolatos nehézséget azonosítottak be, és néhány megoldást javasolnak.

A véradók alacsony száma

  • Olyan rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi a véradás betervezését, és a folyamat kiértékelését;
  • A vérkészletek valós idejű megjelenítése egy adott városban, a folyamatos véradás ösztönzésére;
  • Egy országos ismertető program a véradás fontosságáról és az önkéntesség jelentőségéről;
  • A mozgó véradásakciók folyamatos megszervezése.

A hűségprogramok hiánya a véradók számára

  • A véradók értesítése SMS-ben amikor az általuk adott vért felhasználják, és életet mentenek vele;
  • A véradók iránti elismerés kifejezése (diploma, szimbolikus jelvények adományozása bizonyos számú véradás után).

A véradással kapcsolatos adatok nincsenek központilag nyilvántartva

Egy weboldal fejlesztése, amely minden releváns információt tartalmaz (alkalmassági kritériumok, előírások, országos újdonságok és statisztikák), az Egészségügyi Minisztériummal és a szakorvosokkal karöltve, az adatok megbízhatósága érdekében.

Az egészségügyi személyzet alacsony létszáma a véradóközpontokban

A véradóközpontok országos felmérése az Egészségügyi Minisztériumban, a felmerülő problémák beazonosítása céljából és szükség esetén az egészségügyi személyzet létszámának emelése, a mobil kampányok állandósítása érdekében.

A RO100 Közösség megpróbál megoldást nyújtani a mobil véradási kampányok megszervezésével kapcsolatos néhány problémára, a véradók számának növelése érdekében. A véradók és a Véradóközpont közötti kommunikációs stratégiák kialakításán dolgozik, a közösségi média igénybevételével, és új projektek kidolgozását tervezi a véradás körülményeinek javítása és a véradók megtartása érdekében.

404 BLOOD NOT FOUND

Az ilyen kampányok segítségével a kolozsvári RO100 Bună Ziua közösség a véradók számának növelését és a véradók megtartását szeretné elérni, illetve tudatosítani akarja az önkéntes véradás jelentőségét. Ezek a kampányok a sok alkalmazottal rendelkező IT-cégeket szólítják meg, ahol sok az önkéntes véradó. Az ilyen akciók kiindulópontja azoknak a cégeknek a beazonosítása, amelyek támogatják a kezdeményezést, ezt követi a logisztikai részletek megoldása, az időpont kérés, és maga a véradás.

Az a tény, hogy a Vérközpont ellátogat az emberek munkahelyére, akárcsak az időpontok megállapítása csökkenti a véradás idejét, és növeli az emberekben a véradás kedvét. A véradók megtartása és a folyamat javítása miatt fontos a visszajelzés kérés minden egyes alkalommal.

Minden egyes eddigi akciónál mintegy 60 személy adott vért, az elutasítás mintegy 10-15%-os volt, és a feliratkozottak szinte fele első alkalommal adott vért.

Jelenleg a közösség a mobil véradási kampányok lebonyolításával kapcsolatos gyakorlati útmutató elkészítésén dolgozik, hogy más helyi közösségeket is bátorítson ilyen kezdeményezésekre.

A helyi közösség tagjai köszönetet mondanak partnereiknek, és arra bíztatnak mindenkit, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. A résztvevők támogatása nélkül nem tudtak volna ilyen jó eredményt elérni.  Köszönetet mondanak a Vérközpont csapatának a készségért és szakmai kompetenciáért, az önkéntes orvostanhallgatóknak, akik minden egyes alkalommal készségesen támogatták a kezdeményezést, az IT-cégeknek a részvételért és a véradás támogatásáért, és nem utolsó sorban a szponzoroknak, akik a kezdeményezés mellett kitartottak.  „Ha egy IT-cégnél dolgozol, és van több olyan kollégád, aki kész a véradással életet menteni, szólj, és a Vérközpont az irodába jön!”

A RO100 Bună Ziua Kolozsvár csapata

Email: [email protected]

Facebook:  RO100 Bună Ziua Cluj

(ford. Zamfir Korinna)